KANSAINVÄLISYYS

2001
Kirkonkylä sai syksyllä vieraita Saksan Steinheimistä, Hagedornin kylästä. Vieraat ostivat ruokailun ohjelmineen Hiisituvalta. Siinä tilaisuudessa kyläläisemme tutustuivat Kirkonkylän ystävyyskylän asukkaisiin.

2002
Osa Emoniemen sekä Emolahden koulujen oppilaista pääsi tutustumaan Hagedornin kylään, jos sai mukaan huoltajan. Lamminaholta lähti mukaan neljä lasta ja viisi huoltajaa. Matkasta jäi mukavat muistot.

2003
Keväällä Hagedornista vieraili kylällämme Brigitte ja Reinhard Brand. Kesällä vierailivat Karin ja Reinhard Otte. Syksyllä tuli vielä koululaisryhmä Kirkonkylälle. Ryhmä vietti yhden lauantain Hiisituvalla.

2004
Keväällä Brandit vierailivat Kirkonkylällä. He vierailivat myös Lamminaholla ja tapaamisesta jäi hyvät muistot.

2005
Juhannukseksi Kirkonkylä sai vieraaksi kolme pariskuntaa Hagedornista ja vietimme mukavan juhannuspäivän Lamminaholla. Vastavierailua suunnitellessamme syntyi idea KV-hankkeesta kahden kylän yhteistyönä.
 

2006

Oppiva kv-kyläyhteistyöhanke on Lamminahon kyläyhdistys ry:n hallinnoima hanke, jonka kohderyhmä on Pyhäjärven kylistä Lamminahon ja Kirkonkylän kylien asukkaat ja yrittäjät.

Tavoitteena on vahvistaa ja kehittää kansainvälistä toimitaa erityisesti saksalaisten kylien kanssa. Kv-kyläyhteistyössä saadut erilaiset kokemukset tarjoavat nuorille luontevan ja riittävän haastavan toimintatavan tulla mukaan kotikylänsä kehittämiseen.

Kirkonkylän tavoitteena on syventää olemassa olevan kyläyhteistyön sisältöä kyläyrittäjyydestä, kulttuurista ja matkailusta sekä asuinympäristöstä nousevilla tekijöillä.
Lamminahon ensisijaisena tavoitteena on löytää sopiva "partnerikylä".

 

 


Kylien opintomatkalle lähdössä olevaa väkeä kokoontui Hiisituvalla

Hanke aloitettiin teemaryhmien keskustelu- ja työskentelytilaisuuksilla, joissa työstettiin tärkeiksi katsottuja yhteisiä aiheita tietopaketiksi, jotka käännettiin saksan kielelle. Samalla tarkasteltiin kyläyrittäjien ja palveluiden yhteistyön kehittämistä. Kylät kävivät yhteistyökeskusteluja partnerikyliensä kanssa, ja opintomatka toteutettiin 4 - 10.7.2006.

Teemaryhmätyöskentely jatkui syksyllä matkan jälkeen ja näiden työskentelyjen pohjalta laadittiin yhteinen kansainvälistymissuunnitelma.
» Lataa tästä "Kansainvälistymissuunnitelma" , koko 852kt

» Katso kuvia kuvagalleriasta


» Kirkonkylän kyläseura


2007
Kansainvälisyyssuunnitelman mukaisesti Saksasta saapui vierailulle 27.6.2007-9.7.2007 yhteenä 43 eri-ikäistä ystäväämme.  Vieraat majoitettiin Kirkonkylällä ja Lamminaholla koteihin, Verkkorantaan ja Emolahden mökkeihin.  Lamminaholla majoittajina toimivat Kaija ja Risto Aarniolehto, Raakel ja Jussi Löytynoja, Arja ja Simo Pesonen sekä Aili ja Viljo Plattonen.

Lamminahon kyläyhdistys järjesti tuloruokailun 27.6.2007 Hiisituvalla ja 30.6.2007 grillijuhlan, jonka päätteeksi oli perinteiset suomalaiset tanssit. Yhdessä Kirkonkylän kanssa järjestimme  perinteisen juhannusjuhlan  jälkikäteen 29.6.2007 Kesäteatterilla. Ohjelmassa oli tanhuja, vieraiden esittämää ohjelmaa sekä ruokaa ja juomaa . Mukana olivat kaikki lapset ja aikuiset.

Vieraillamme on jo tuttuja lähikunnissakin, joten lainasimme autojamme, jotta he pääsivät tapaamaan lähikunnissa asuvia ystäviään.

Kielitaito karttui, kun asuimme yhtenä perheenä. Tulkkausapua saimme
Erkki Böhmeltä, Anitta ja Matthias Oertelilta sekä Kari Nuortilta.

Elokuussa marjanpoiminnan aikaan vieraaksemme saapui uudelleen Karin ja Reinhard Otte.  Keitimme kuningatarhilloa ja  poimimme puolukoita. Kävimme saunomassa Raakel ja Jussi Löytynojan mökillä.

2008

Saksalaiset nuoret vierailivat opettajineen Pyhäjärvellä 6.5. - 11.5.2008.
Nuoret majoittuivat Hiisituvalla.  Kyläyhdistys järjesti heille grilli-illan 9.5.2008 Lamminahon Ahtolassa.  Ruokailun jälkeen pelasimme tietovisaa. Kysymykset luettiin englanniksi sekä lisäksi käytettiin tietenkin saksaa ja suomea, jotta saatiin asiat selviksi.

Samassa yhteydessä käytiin neuvotteluja Nieheimin kaupungin, Entrupin kylän kanssa.  Entrup on urheiluun ja nuoriin  suuntautunut kylä, joten yhteistyö tulisi olemaan Lamminahon Ahton ja Entrupin urheiluseuran välistä. Neuvotteluissa oli mukana urheilupuolen puheenjohtaja Alfons Köhne , Kauko Tikkanen sekä Aili Plattonen.  Saksassa politiikka on voimakkaasti mukana myös yhdistystoiminnassa, joten pallo on nyt Saksan päässä ja vastausta odottaa Ahto.

Tämän jälkeen yhteistyö on jatkunut pääasiassa perheiden kesken.  Saksasta Pyhäjärvellä ovat vierailleet Karin ja Reinhard Otte sekä Brigette ja Reinhard Brand vieraillen samalla Hiisituvalla,  Plattosilla ja Löytynojilla. 

28.12.2011 – 3.1.2012 Kirkonkylältä ja Lamminaholta oli pieni bussillinen ystävyyden 10-vuotisjuhlan merkeissä Hagedornissa.  Kylältämme matkalla olivat Raakel ja Jussi Löytynoja sekä Viljo Plattonen.

1.7.2012 Eila Rajala kutsui kotiinsa puutarhajuhliin Aili ja Viljo Plattosen sekä Raakel ja Jussi Löytynojan.  Juhlat oli järjestetty yhteisten ystäviemme Karin ja Reinhard Oten kunniaksi.  He vierailivat viikon ajan Pyhäjärvellä. 

5.7.2012 Otet vierailivat Plattosella. Paikalla olivat lisäksi Erkki Böhme, Kirsi ja Petri Oulasmaa, Raakel ja Jussi Löytynoja sekä Tarja Plattonen lastensa Annukka, Akseli ja Elli Kahelinin kanssa.