JÄÄLYHDYT

LAMMINAHOSTEN SEITSEMÄN KILOMETRTÄ JOULUILOA

Juttu Pirkka -lehdestä nro 12/90. Teksti: Leena Mallat
Kuvat: Esko Siekkinen ja Paavo Rönkkö


Lamminahoset ilahduttivat viime vuonna joulukulkijoita reunustamalla kylänsä läpi kulkevan 4-tien jäälyhdyillä. 500 kynttilää tien molemmin puolin tuikki joulumieltä autoilijoille, joiden matka halkoi Lamminahon kylän.

Seitsemän kilometrin matkalla pimeydessä avautunut jäälyhtykuja oli mieleenpainuva näky niin paikkakuntalaisille kuin ohikulkijoillekin.

- Minulle tuli kiitossoittoja Turenkia myöten, kertoo Lamminahon kylätoimikunnan puheenjohtaja, maanviljelijä Mauno Tuoriniemi. Tarkoitus on tänä vuonna uusia tempaus. Lupauksessa on tosin pieni säävaraus; joulukuussa on pakkasen edes vähän paukuttava. Oulun läänin eteläisimpään kolmioon jäävällä Pyhäjärvellä, jonka kyliä Lamminahon on, sääriski tosin on aika pieni.

- Mutta viime vuonnakin lyhtyjä alettiin jäädyttää pari viikkoa ennen joulua, kun oli kunnon pakkaset. Ja hyvä oli, että alettiin. Ei niitä sitten enää ennen joulua olisi ehditty saada, kun sää muuttui nollakeliksi, maanviljelijä Kauko Tikkanen kertoo.

Idea muhinut vuosia

Lamminahon kylä, jossa asukkaita on kolmatta sataa, innostui joulutempaukseen sen kunniaksi, että oli edellisenä kesänä (1989) tullut valituksi Vuoden kyläksi.

- Ajattelimme, että sitä voisi juhlistaa lyhdyillä, Kauko Tikkanen kertoo. Tosin Pyhäjärven keskustassa eli Pyhäsalmella jäälyhtyjä oli jo aikaisempina vuosina ollut pihojen ja teidenkin varsilla, joten ideaa ei omaksi väitetä. Mutta lamminahoset päättivät hoitaa lyhdytyksen kotikujia pitemmälle. Kylätoimikunta ja urheiluseura Lamminahon Ahto organisoivat lyhtytempauksen. Lamminahon 130 postiluukkuun jaettiin tiedote, jossa toivottiin 300 jäälyhtyä - niitä saatiin yli 500. Lyhdyt luvattiin hakea kotoa, jos ei jäädyttäjä itse voisi tuoda niitä tien varteen. Ahto ja kylätoimikunta lupasivat myös hankkia kynttilät ja levittää lyhdyt tien molemmin puolin noin 50 metrin välin Rehulan tienhaarasta Emolahteen. Kynttilöitä kylätoimikunta ostikin niin perusteellisesti, ettei Pyhäsalmen kaupoilla enää ollut montaa lyhtykynttilän kokoista muille myydä.

Autoilijoiden iloksi

Toiminnan päivänä, perjantaina 22.12., kaksi traktoria ja kymmenen miestä keräsi ensin taloista lyhdyt ja levitti ne iltapäivällä tien varteen. Parikymmentä ihmistä sytytteli kynttilät, jokaisella oli urakkaa noin kilometrin verran.

-Kello 16 aloitettiin ja tunti sytyttämiseen meni. Oli aika tuulinen sää ja aluksi paleli käsiä, mutta ei sitä enää lopuksi edes huomannut, Mauno Tuoriniemi kertoo. Suurin osa lyhdyistä paloi lähes läpi yön, 12 tuntia. Tuoriniemellä oli näköalapaikka, sillä heidän talonsa sijaitsee lähellä 4-tietä - tietysti kylätoimikunnan puheenjohtaja oli huolehtinut myös oman kujanvartensa valaisemisesta.

Lähes poikkeuksetta autot hiljensivät vauhtiaan, kun lyhdyillä valaistu tieosuus alkoi. Lamminaholla ei painettu sataa ja kahtakymmentä, vaan kuuttakymppiä.

- Silloin oli satanut lunta ja aura-auto ajoi; pelkäsimme, että se pölläyttää lumet lyhtyjen päälle, mutta ei. Joka lyhdyn kohdalla aura hiljensi vauhtia, Mauno Tuoriniemi kiitteli tvl:n miehiä.

Tehdään niin kauan kuin on hauskaa

Lamminahosia melkein kauhistuttaa ajatus, että kynttiläprojektista tehtäisiin osa kunnan matkailu- tai kulttuuritointa tai että kynttilät maksaisi kunta. Ei missään tapauksessa.

- Silloin minä ainakin lopetan heti, maanviljelijä Ahti Lamminaho sanoo napakasti. Kyläläisille kysymys on antamisen ilosta eikä mistään "matkailuprojektista". Hommaa jatketaan niin kauan kuin se on ihmisistä hauskaa ja syntyy joulumielellä. Ja jos siinä nyt menee vähän kylätoimikunnan ja muutama kymppi omiakin rahoja niin mitä se nyt nykyaikana merkitsee.


- Tärkeintä meille on tekemisen ilo, tulee melkein yhdestä suusta. Oikein tikulla etsien kaupallisuutta löytää hankkeesta sen verran, että paikallinen pankki lahjoitti lyhtyjä tienvarressa syyttäneille heijastimet. Eikä kukaan raavas mies muka voisi sitten pitänyt hanketta joutavana höpötyksenä?

- Tietysti, kyllä niitä löytyi. Ei kaikki kaikkea hyväksy, mutta kummasti vain epäilijöitäkin tuli mukaan. Ja innostuneimmat puolestaan jäädyttivät jopa 30 lyhtyä. Lamminaholaiset tietävät, etteivät ole ainoita. Myös Rauhalan kylä Kittilän ja Muonion rajalla on valaissut samoin.

Itsekin voi tehdä jotain

Muutoinkaan lamminaholaiset eivät ole nurkissa nyhertäjiä. Kylään on urheiluseura Lamminahon Ahton ja Kylätoimikunnan aktiivisuudella hankittu oma hiihtomaja ja venesatama laitureineen. Keväällä siivottiin 4-tien varrelta paitsi jouluiset kynttilänloput myös kulkijoiden oluttölkit ja tupakka-askit, joita kyläläisten kokemuksen mukaan suurin osa roskista on. Oma kauppa kylällä on, mutta koulu lakkautettiin jo 1970-luvulla. Muuttotappiota ei juuri tunneta; kyläläiset ovat päinvastoin avittaneet tulijoita etsimällä rivitaloyhtiölle sopivan tontin. Kaikki uudet asunnot ovat käyneet kaupaksi. Maaseutulomittaja Helena Jussinniemi on esimerkki paluumuuttajista, hän asui välillä Pyhäsalmella. Aviomies on töissä Outokummun kaivoksilla. "Salmelle" eli keskustaan hurauttaa autolla yhdeksässä minuutissa, jos on jotain isompaa asiaa, ja Helenan työ vie hänet joka tapauksessa ympäri pitäjää. Niin Helena kuin muutkin jututetut korostavat koko ajan, että tämäkin kynttilähomma on kylän yhteinen tempaus, vaikka he kertojiksi ovat lupautuneetkin. -Tämä onnistuu vain porukalla ja yhteisellä joulumielellä.